Asansör Standartları

Asansör Standartları

Günümüzde bir çok büyük kent yerleşmelerinde ve çok katlı binalarda sıkça asansör kullanılmaktadır asansörler alışveriş merkezlerinde, evlerde, iş yerlerinde veya inşaatlarda sıkça gördüğümüz ve günlük hayatımızda kullandığımız aletler arasındadır. Günlük yaşantı içerisinde sıkça kullanılan asansörlerin belirli kuralları ve standartları bulunmaktadır. Bir asansörün proje aşaması, tasarımı, proje değerlendirme süreci, kontrolü ve işletmeye adapte edilme sürecinin muhakkak bir mühendis tarafından takip edilmesi gerekmektedir, bilgisi veya yetkinliği olmayan kişilerin asansör yapmaması gerekmektedir. Asansör sektörü diğer sektörlere göre daha dikkat edilmesi gereken ve disiplin isteyen bir sektördür. Yapım aşamasından, kontrol aşamasına kadar disiplinli bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu disiplini sağlamak adına belirli kurum ve kuruluşlar asansör standartları adı altında prosedürler belirlemiştir. Konulan bu kurallar çevrede bulunan kişilerin sağlığı ve güvenliği açısından son derece önem taşımaktadır. Asansör standartları ile olarak ülkemiz 1946 yılında belirlenmiştir, asansör mevzuatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve yürütülmektedir.

Asansör Mevzuatları Nelerdir?

Asansör standartları için belirlenen mevzuatlar ilk olarak 1946 yılında yirmi madde üzerinden belirlenmiştir ve yayınlanan mevzuatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yasal olarak onaylanmıştır. 20 maddeden oluşan mevzuatlar üzerine uzun çalışmalar sonrasında 12 Mayıs 1989 tarihinde bir takım değişiklikler yapılarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda asansör yönetmeliği adı verilmiştir ve bu yönetmelik Türkiye'de asansör üzerine yapılan ilk yönetmeliktir. Bu yönetmelik ile birlikte asansör firması, bakımcı ve montajcı terimlerinin anlamları oluşturulmuştur. Çıkan asansör standartları ile birlikte asansörlerin mutlaka bir mühendis tarafından kontrol edilmesi kararına varılmıştır. Oluşturulan alt yapı ve asansörün çalışma sistemi mühendislik işi olarak kabul edilip, yapılacak işin son derece titiz ve düzenli yapılmasına karar verilerek yönetmelik uygulamaya sunulmuştur. Bu yönetmelik içerisinde, mühendislerin projeyi kontrol etmesi zorunlu hale getirilmiştir, asansör ruhsatı ve asansör bakımı ise yıllık olarak kontrol edilmesi gerektiği belirlenmiştir. Bina içerisine yerleştirilen asansörlerin her yıl bakımının düzenli yapılması gerekmektedir ve yılda bir kez asansörlerin kontrolden geçmesi zorunlu hale gelmiştir. 20 Aralık 1995'de ise yapılan asansörlerin garanti belgesi olması ve imalat belgesinin muhakkak bulunması gerektiğine karar getirilmiştir. 1995'de çıkan yasa içerisinde asansörü yapacak olan firmanın yeterlilik belgesi olması gerektiği, elektronik sistemlerin gelişmesi ve düzenlemesi nediyle muhakkak yapım sarasında bir makine mühendisi olması gerektiği belirlenmiştir.

Asansör Standartları nın Önemi

Asansörler elektrik ve elektronik mühendisleri tarafından veya makine mühendisleri tarafından yapılması gerekmektedir. Getirilen asansör standartları içerisinde proje tanımlarının detaylı yapılması, uygulama projesinin kurula sunulması ve elektrik projesinin detaylı tasarlanması da kararlaştırılmıştır. Firmaların asansör tasarımında bulunması için gerekli yeterliliğe sahip olması gerektiği belirlenmiştir. Yönetmeliğe ek olarak insan taşıyan asansörler ile yük asansörlerin ayrılmasına karar verilmiştir. Asansörlerin taşıma standartlarına uyuması gerektiği ve gerekli güvenlik önlemleri olmayan asansörlerin kullanılmamasına karar verilmiştir. Asansör yönetmeliğinde ki detaylar ise şu şekilde kararlaştırılmıştır;
  • Yönetmelik içerisinde insanların veya yüklerin taşındığı asansörlerin hizmete geçme aşamasından sonra düzenli kontrolünün yapılması çevreye, canlılara veya insanların güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanılması, güvenliğinin oluşturulması ve düzenli olarak yıllık onarım ve kontrollerinin yapılmasına karar verilmiştir.
  • Asansörler ile ilgili hazırlanan en önemli yönetmelik ise EMO ve MMO asansörlerinde ki elektrik ve makine tesisatlarının makina mühendisliği tarafından kontrol edilmesidir, makina mühendislerinin asansörler üzerinde işlem yapabilmesi için yetkilendirme belgesi alması gerekmektedir.
  • 2007 tarihinde belirlenen yönetmeliğe göre yangın ve benzeri doğal afetlerin oluşması durumunda asansörlerin yeterli savunma ekipmanlarının olmasıdır, bununla planlı alanlar imar tip yönetmeliği yürürlüğe girmiştir.
  • 2006 yılında belirlenen asansör emniyet yönetmeliği bütün asansörleri için yapılmıştır ve 200 tarihinde belirlenen yapı denetimi ve uygulama esaslarıyla ilgili yeni yönetmelik güncellemeleri gelmiştir.
  • 2002 yılında resmi gazete üzerinden yayınlanan yönetmelikte ise asansörlerin belirli gerilim sınırları dahilinde tasarlanması belirlenmiştir.
  • Asansör standartları ise ilk olarak TSE tarafından 1972 yılında belirlenmiştir, elektrik ile çalışan asansörler hakkında belirlenen bu standartlar insan taşıyan elektrikli asansörlerin hesap ve yapım kuralları olarak belirlenmiştir.
  • 1976 yılında çıkan asansör standartlarında ise asansör bakım ve kuralları üzerine belirlenmiştir bu standartları asansör firmalarının hepsinin taşıması gerekmektedir.
  • 1976 yılında çıkan asansör standartları ise asansör bakım ve kuralları üzerine belirlenmiştir bu standartları asansör firmalarının hepsinin taşıması gerekmektedir, asansörlerin TSE belgeli olması gerektiği ve asansör firmalarının, asansör monte edebilmesi için monte edecekleri her tip asansör için TSE belgesi bulunma zorunluluğunun olması gerekmektedir.
  • Yukarıda belirtilen belgenin alınabilmesi için ise asansör firmalarında bulunan modellerin asansör ve elektrik makine mühendislerinin imzaladığı ve onayladığı bir proje olması gerekmektedir ve çıkan yasaya göre asansörlerin düzenli olarak yenilenmesi gerekmektedir.
  • TS En asansör standartları Nisan 2001 yılında yapım ve güvenlik kuralları olarak belirlenmiştir, elektrikli asansörlerin TS EN 81-1 belgesine sahip olması gerekmektedir, asansörlerin makine ve makara boşluklarının ise TS EN 81-2 kuralına uygun olarak yapılması gerekmektedir, montaj ve güvenlik için kurallar ise yine 2001 yılında hidrolik asansörler olarak belirlenmiştir.
  • TS EN-81-2-A2 asansör standartları ise 2007 yılında değişiklik göstermiştir, hidrolik asansörler için belirlenen TS EN 81-3 07 Mart 2002 yapım ve güvenlik montaj kuralları bölümü olarak belirlenmiştir.
  • TS En 81-80 2006 yılında mevcut yolcu ve yük asansörlerinin güvenliği geliştirme kuralları olarak yeniden düzenlenmeye alınmıştır ve diğer bir TS 8237 ISO 4190 kural ise 2004 yılında yerleştirme ile ilgili boyutlar ve sınıflar olarak belirlenmiştir.
  • TS En 8238 ISO 4190 ise 2004 yılında boyutlar sınıfı ve yük asansörleri adı altında tanım alarak kuralları belirlenmiştir.
  • 2002 yılında belirlenen TS En 120116 Elektromanyetik uyumluluk ve bağışıklık adı altında asansörler, merdivenler ve yürüyüş bantlar ile ilgili temel asansör standartları oluşturmuştur.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Makine Daireli Asansör

Asansör Montajı